Höganäs Keramiks Blogg

Asiatisk kycklingsallad med papaya

Posted in Gästbloggare, Nya Höganäs Kermik serien, Recept by Jannice on 1 september, 2010

Jag fick min Höganäs-servis när jag tog studenten. Den var blå och gul, det var koppar och fat, skålar och grejer; robusta, stöttåliga, moderna saker för en modern, ung kvinna med Göteborgs dyraste permanent och egen lägenhet. När jag flyttade till Stockholm följde servisen med. När jag flyttade runt, runt på ständigt nya andrahandskontrakt följde den efter. Ingenting gick någonsin sönder. Inget blev slitet. Man kunde skyffla ner servisen i en konsumkasse och slänga upp den på flyttbilens flak. Inte en skråma. Stengodset höll och höll och höll som om slit-och-släng-kulturen aldrig inträffat. Till slut fick jag packa ihop den med våld och låsa in den i källaren. Den står där än. Den kommer överleva oss alla.

När man ser den nya underbart fina kollektionen som Front gjort för Höganäs får man gärna för sig att man måste äga den. Genast. Men tänk en gång till. Det är inte en servis du har att göra med. Det är ett livslångt åtagande.

Bild: Lotta Lundgren

 

5 vitlöksklyftor
400 g kycklingfärs
1 msk asiatisk fisksås
1 msk kinesisk soja
1 msk farinsocker
2 lime
1 stor tumme ingefära
3 röda chilipeppar
1 kruka mynta
1 papaya
1 huvud isbergssallad

Hacka vitlöken fint och fräs någon minut, tillsätt kycklingfärs och stek igenom.
Rör ihop fisksås, soja, socker, saften av 1 lime, riven och pressad ingefära (endast juicen) och finhackad chili. Tillsätt dressingen till kycklingfräset och smaka av med salt, pressad lime och socker.
Finhacka myntan. Skala och skiva papayan. Dressa fruktköttet i den återstående limen.
Bryt loss stora hela blad från isbergshuvudet (strunta i de yttersta och de innersta) och arrangera i en stor skål eller på fat.
Skeda ner papayan och den varma kycklingen i salladsbladen, strö över myntan och servera. Använd händerna och ät genast.  

Av: Lotta Lundgre, matskribent (Om jag var din hemmarfru)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: