Höganäs Keramiks Blogg

Snart en helt ny form

Posted in Historia, Nya Höganäs Kermik serien by Jannice on 30 juli, 2010

Ett helt nytt Höganäs Keramik håller just nu på att skapas – format av ett lika nytt och spännande designersamarbete i kombination med en mycket gammal designfilosofi. Mer om detta och höstens alla nyheter får du här på bloggen. Men först vill jag berätta om allt det som varit och ur vilket allt det nya uppstår.

Första keramikfabriken från 1909 med alla råvaror som bokstavligen fanns utanför husknuten. Redan på 1500-talet bröts stenkol i Kullabyggden och med tiden märkte man att leran mellan stenkolslagren var som gjord att formas till keramik.

Det var ingen slump att Höganäs Keramik hamnade där det hamnade år 1909.  I Kullabygden fanns den följsamma leran som var som gjord för att formas av kunniga hantverkshänder och här fanns stenkolen som en gång värmde brännugnarna. 

John Andersson, Mette Doller, Hertha Bengtsson, Signe-Persson Mehlin, Ann Jansson - genom åren har rader av Sveriges mest namnkunniga och stilbildande formgivare stått vid våra drejskivor. Denna tradition fortsätter även i höst, med Front som formgivare.

Dessutom fanns massor av god mat från åkrarna i öster och havet i väster. Det är för den som Höganäs Keramik i över hundra år skapat sin bruksföremål. Inte minst gäller detta för det klassiska Höganäskruset som kommer att spela en helt central roll för höstens alla nyheter. Men, som sagt… jag håller er på sträckbänken liiiiite till.

Håll dig uppdaterad här på bloggen!

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ann-Christine said, on 30 juli, 2010 at 10:03

    Intressant läsning! Tack!

  2. Jane Harker said, on 19 augusti, 2010 at 08:18

    Please, can you help? I have an old green hand-made bowl with ”ELDLAST” and ”HOGANAS” ”handmade” imprinted on the base – where does it come from?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: